Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/u729676126/public_html/conectare.php on line 21

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/u729676126/public_html/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
A fost infiintat Consiliul Consultativ al Ministerului Fondurilor Europene
Cauta in articolele LTISD
Bun venit la LTISD Pentru stimularea participarii tinerilor intreprinzatori la viata politica si sociala din Romania, s-a constituit Liga Tinerilor Intreprinzatori Social Democrati, denumita prescurtat LTISD. Liga Tinerilor Intreprinzatori Social Democrati este formata din membri de partid si simpatizanti, care sunt proprietari sau manageri de societati comerciale din toate domeniile economiei, adera la principiile si idealurile social-democrate si militeaza pentru indeplinirea programului politic si social al PSD.

A fost infiintat Consiliul Consultativ al Ministerului Fondurilor Europene Adaugata de LTISD admin la 05.07.2013

In luna iunie, la Palatul Parlamentului, a avut loc seminarul ”INVESTESTE IN VIITOR”. Evenimentul a lansat un proiect ambitios de informarea si pregătirea a peste 6500 de tineri social democrati cu privire la exercitiul bugetar 2014 – 2020 in scopul acumulării de cunostinte in ceea ce priveste ”Accesarea fondurilor europene”. Seminarul s-a dovedit a fi de interes pentru reprezentanti din diverse domenii ale societătii fiind prezidat de ministrul fondurilor europene, Eugen Orlando Teodorovici si reunind reprezentanti ai ministerelor, ai autoritătilor publice centrale și locale, experti in fonduri europene, profesori, beneficiari ai fondurilor europene, reprezentanti ai societătii civile, dar mai ales tineri intreprinzători social democrati. Ca urmare a acestei conferinte, la initiativa Ministrului Eugen Teodorovici a fost infiintat marti 02.07.2013 Consiliul Consultativ al Ministerului Fondurilor Europene  din care fac parte reprezentanti ai societătii civile, consultanti, beneficiari ai fondurilor europene, institutii ale statului, Liga Tinerilor Intreprinzatori Social Democrati si Tineretul Social Democrat.

Prima intrunire a Consiliului Consultativ al Ministerului Fondurilor Europene a dezbatut modul de implementare a proiectelor cu finantare europeana in perioada 2007- 2013. Pentru a putea trata in mod cat mai corect problematica fondurilor europene s-a facut o analiza a modului de implementare a proiectelor in cadrul exercitiului bugetar 2007-2013. Concluziile analizei au adus in atentia tuturor numeroasele probleme cu care s-au confruntat aplicantii. Cea mai mare problemacare a ingreunat atat implementarea proiectelor cat si accesarea fondurilor europene a fost birocratia excesiva la nivelul autoritătilor de management si a organismelor intermediare. Astfel s-a identificat ca fiind imperios necesar reducerea termenului de verificare a cererilor de rambursare (respectarea termenului de 45 de zile prevazut in contractele de finantare), simplificarea procedurilor de verificare financiara (reducerea numarului de documente solicitate la verificarea cererilor de rambursare), reglementarea privind TVA-ul (rambursarea TVA pentru beneficiari și parteneri), imbunatatirea serviciului de tip help desk care oferă informatii eronate/contradictorii la nivelul autoritatilor de management si al organismelor intermediare (AM/OI), interpretarea uniforma de catre AM/OI a prevederilor legale aplicabile contractelor de finantare (infiintarea registrului unic de jurisprudenta) si durata excesiv de lunga pentru apobarea modificarilor contractuale (depasirea termenului de 30 de zile pentru actele aditionale de modificare a contractelor de finantare). Pentru o mai bunaaccesare a fondurilor europene este necesara marirea procentului de prefinantare acordat beneficiarilor/partenerilor, stabilirea modalitatii de incadrare/salarizare experti pe termen lung din echipele de proiect pentru institutii publice, asigurarea cashflow-ului pentru institutii publice, ONG-uri, universitati, etc prin mecanisme garantate de stat si acreditarea firmelor de audit și plata directa a acestora de către Autoritatea de Management.

Aceste probleme sunt problemele reale cu care s-au confruntat toti cei care au incercat sa acceseze fonduri europene în perioada 2007-2013. Pentru a preintampina aceste probleme si pentru a asigura accesul deplin la informatie si cunoastere a celor interesati, dar mai ales pentru a raspunde nevoilor de formare a viitorilor beneficiari in domeniul managementului de proiect, tinerii social-democrati au propus pentru exercitiul bugetar 2014-2020 deschiderea unei linii de finantare de tip „Asistenta tehnica”. Dacă lasam beneficiarii ca si in perioada 2007-2013, adica nepregatiti, efectiv la punem in brate milioane si ii lasam sa se descurce, vom avea probabil aceleasi rezultate – absorbtie scazuta si corectii financiare. Proiectul propus de tinerii social democrati se incadreaza la axa Prioritară 2 ”Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul Major de Interventie 2.3. ”Acces si participare la formare profesionala continua”. Principalele obiective ale proiectului sunt corelarea programelor de resurse umane cu cele de infrastructura si dezvoltare regionala, agricola, rurala; desinstitutionalizarea persoanelor adulte cu dizabilitati prin  proiecte integrate de formare/calificare, angajare asistata si servicii locative asistate; servicii directe de asistenta primara care sa duca la iesirea beneficiarului din situatia de criza si care sa fie urmate de servicii de consiliere, orientare profesionala, formare/calificare si ocupare; investitii in infrastructura sociala, servicii specializate pentru grupurile vulnerabile cat mai aproape de domiciliul acestora (inclusiv centre de tranzit); implicarea autoritatilor locale in proiecte integrate de dezvoltare comunitara (educatie, sanatate, ocupare si locuire) si introducerea programelor Multi-Fond pentru probleme/nevoi specifice.

 

”Seminarul INVESTESTE IN VIITOR începe sa aibarezultate concrete, fapt care ma bucura si ma determina sa cred ca tinerii din Romania au inceput sa fie din ce în ce mai responsabili. Proiectul pe care dorim sa il implementam pentru a raspunde nevoilor de formare a viitorilor beneficiari in domeniul managementului de proiect este un proiect vital pentru Romania. Asigurarea resursei umane capabile sa acceseze fondurile europene si sa implementeze cu succes proiectele este cheia pentru a contribui la dezvoltarea durabila a Romaniei prin intermediul fondurilor europene. Tinerii intreprinzatori social democrati sunt unii dintre actorii principali in acest proiect si sunt convins ca obiectivele noastre de viitor sunt in concordanta cu programele europene. Acest proiect national presupune multa munca in echipa si colaborare la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale. Sunt convins ca vom reusi sa il implementam si sa dezvoltam o retea de specialisti la nivelul intregii tari.” (Razvan Iosif, presedinte interimar LTISD)se vor remarca prin inițiativele lor și vor deveni modele la nivel național și european”, a declarat joi, 20 iunie, ministrul Eugen Teodorovici, la conferința ”Investește în viitor”, organizată la Parlament, de Tineretul Social Democrat (TSD).
”Am cunoscut mulți tineri astăzi, care, prin inteligența, determinarea și devotamentul lor, vor face din România un reper la nivel european. Spațiul comunitar va crește tocmai prin aportul și prin viziunea lor.
Prezentul ne aparține și de el depinde viitorul nostru! Modul în care fiecare dintre noi va înțelege schimbarea se va reflecta în ziua de mâine! Cred cu tărie că mulți dintre tinerii prezenți aici vor dovedi în anii ce vor veni că sunt capabili să transforme proiectele în realitate, vorbele în fapte”. se vor remarca prin inițiativele lor și vor deveni modele la nivel național și european”, a declarat joi, 20 iunie, ministrul Eugen Teodorovici, la conferința ”Investește în viitor”, organizată la Parlament, de Tineretul Social Democrat (TSD).
”Am cunoscut mulți tineri astăzi, care, prin inteligența, determinarea și devotamentul lor, vor face din România un reper la nivel european. Spațiul comunitar va crește tocmai prin aportul și prin viziunea lor.
Prezentul ne aparține și de el depinde viitorul nostru! Modul în care fiecare dintre noi va înțelege schimbarea se va reflecta în ziua de mâine! Cred cu tărie că mulți dintre tinerii prezenți aici vor dovedi în anii ce vor veni că sunt capabili să transforme proiectele în realitate, vorbele în fapte”. se vor remarca prin inițiativele lor și vor deveni modele la nivel național și european”, a declarat joi, 20 iunie, ministrul Eugen Teodorovici, la conferința ”Investește în viitor”, organizată la Parlament, de Tineretul Social Democrat (TSD).
”Am cunoscut mulți tineri astăzi, care, prin inteligența, determinarea și devotamentul lor, vor face din România un reper la nivel european. Spațiul comunitar va crește tocmai prin aportul și prin viziunea lor.
Prezentul ne aparține și de el depinde viitorul nostru! Modul în care fiecare dintre noi va înțelege schimbarea se va reflecta în ziua de mâine! Cred cu tărie că mulți dintre tinerii prezenți aici vor dovedi în anii ce vor veni că sunt capabili să transforme proiectele în realitate, vorbele în fapte”.
Ministrul fondurilor europene i-a îndemnat pe tinerii politicieni să aibă încredere în forțele lor și să lupte pentru cauzele în care cred cu tărie. Cât privește fondurile europene, ministrul Teodorovici a declarat:
„Cheia succesului nostru este să facem în așa fel încât toate programele operaționale sectoriale să fie complementare și să contribuie la creșterea competitivității României în rândul statelor comunitare. Cred cu tărie că țara noastră poate deveni un model în ceea ce privește cheltuirea eficientă a banilor europeni și implementarea proiectelor prin intermediul unor mecanisme simplificate.
La nivelul Uniunii Europene, eficiența este percepută ca o creștere a competitivității, a oportunităților de angajare și, implicit, ca o creștere a standardelor de viață. În contextul crizei financiare, ce a destabilizat majoritatea statelor membre, utilizarea eficientă a fondurilor europene asigură investiții corecte, ce pot constitui un motor de creștere economică.”
Ministrul Teodorovici a profitat de ocazie pentru a transmite participanților și opinia comisarului european pentru politică regională, domnul Johannes Hahn, pe această temă. Potrivit oficialului UE, eficiența trebuie să reprezinte întotdeauna elementul central al discuțiilor, mai ales atunci când avem în vedere investiții ale politicii de coeziune, ce vizează stimularea creșterii economice și crearea de noi locuri de m

Inapoi la pagina principala
Share

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/u729676126/public_html/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270